Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /storage/content/31/221231/stylinghomes.se/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /storage/content/31/221231/stylinghomes.se/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Få svar på dina frågor om homestyling eller homestaging | Styling Homes

Vanliga frågor om homestaging (eller homestyling)

Kan jag göra min egen homestyling?

Många är kapabla att själva iordningställa sitt hem inför en visning. Men det är faktiskt mycket knepigare än vad många tror. Att ha förmågan att ”nollställa sig” och se sitt hem med den kritiska blick som en spekulant har, kan vara svårt. En professionell homestager kan dessutom se helt nya lösningar på hur ytor kan användas på ett nytt sätt för att passa för en tänkt målgrupp.

När det gäller stil och smak så glöm ej att andra kanske inte tycker att det är lika dekorativt, praktiskt eller välgjort som du när det gäller:

– att dyrt är lika med fint

– att känna den invanda ”doften” av cigarettrök, matos eller starka kryddor

– för en eventuell köpare trampa i katten ”Tjofsan´s” sandlåda som av praktiska skäl (men kanske inte så hygieniskt), är placerad i köket.

-för en allergiker inandas parfymerade doftljus eller skålar med potpurri.

-för en ensam man/ung kille att föreställa sig sitt framtida boende i ett hem fyllt med porslinspjäser, storblommiga, fluffiga gardinuppsättningar och torkade blommor.

-för en allergiker få ett astma-anfall för att hunden “Ludde” har efterlämnat, för dig helt omärkbara, hårstrån.

-för en spekulant se din eller familjens använda tandborstar/spruckna gamla tvålar/mjällshampo/gamla disktrasor.

En annan faktor är tiden. Det tar mycket, mycket längre tid än vad de flesta tror att packa ihop ett hem. Att stå med huvudet i kartonger och gräva bland prylar och pinaler är inte alltid heller toppenkul, vilket gör att många (läs 99,9%…) mer än gärna skjuter det framför sig.

Resultatet blir därför en desperat sista-minuten-packning med städning och fönstertvätt i expressfart. Den egna inplanerade stylingen av alla rum, inför både fotografering och visning, blir nu p g a tidsbrist inte så väldigt genomtänkt och bra.

Självklart finns det många duktiga och noggranna mäklare som ger utmärkta råd och tips på lämpliga åtgärder, men de har ofta svårt att tidsmässigt hinna engagera sig alltför mycket i varje enskilt objekt.

Fungerar det bara i stora våningar och hus?

Absolut inte! Jag arbetar med alla typer av objekt, små som stora. En liten lägenhet kan vara i lika stort behov av hjälp, och ibland mer, än en stor våning eller villa. Arbetsinsatsen ser olika ut då en liten etta, av naturliga skäl, har större behov av översyn gällande ytornas disposition och hjälp med smarta förvaringslösningar, än vad en större bostad kanske har.

Kan man bo kvar i sitt hem under visningstiden?

Det går alldeles utmärkt. Lite extra försiktighet krävs naturligtvis men det brukar inte vara några problem. Räkna med att ditt iordningsställda hem ska hållas snyggt och prydligt i ca 10 till 14 dagar.

Några tips på aktiviteter som man gärna kan undvika just denna tidsperiod:

  • påbörja ett 1000 bitars pussel
  • arrangera rödvinsprovning
  • frossa i choklad och blåbärspaj
  • starta ett byggprojekt med Legobitar
  • färga textilier i badkaret
  • ha riktigt dekorerade barnkalas/fester med confettiströssel
Hur lång tid tar det att göra en homestyling?

Varje hem har sin unika förutsättning så jag börjar alltid med ett kostnadsfritt hembesök för en generell bedömning. Därefter gör vi tillsammans en utvärdering. Ibland räcker det med små justeringar och mindre insatser medan andra objekt kräver större åtgärder. Som alltid gäller, ju mer tid till förfogande, desto bättre resultat.

Vid ett uppdrag kan du vanligtvis räkna med att alla inlånade möbler och saker blir stående i hemmet i ca 10-14 dagar.

Vem anlitar stylist och vad kostar det?

Jag arbetar med alla typer av hem som önskar hjälp, stora som små, inför en försäljning eller som bara behöver inredning- och förvaringstips. Oavsett vilket, kan man förenklat säga att kostnaden står i relation till:

  • vilka insatser ditt hem behöver
  • vad du själv tycker är viktigt
  • vilken kostnadsnivå du tycker är rimlig
  • hur mycket tid som finns till förfogande

Jag börjar alltid med att göra ett kostnadsfritt hembesök och sedan sammanställer jag ett förslag som vi går igenom tillsammans. Som kund är det naturligtvis alltid du som bestämmer vad som ska göras och inte!

Gör det något om spekulanter ser att det är homestylat?

Nix! En seriös homestager ska inte dölja allvarliga skador eller större fel så köpare ska inte behöva känna sig ”lurade”.

Vissa spekulanter säger sig bli ”manipulerade” på visnigar där hem är stylade. Visst kan man säga det, men inte i en negativ betydelse. Många spekulanter blir istället oerhört glada och tacksamma över alla ”kreativa, smarta och kostnadsfria inredningstips som de får då en homestager varit i farten”.

En homestagers målsättning är bl. a. att snabbt väcka positiva känslor och få liv i trötta sinnesorgan eftersom köpbeslut bara tar ca 10-30 sekunder! I reklamens underbara värld är målsättningen densamma då man med tilltalande presentation och lockande förpackning, helt inriktar sig på våra sinnen för att få oss att välja just en speciell produkt framför andra. Klicka på ”Stämning liknar en doft, den genomsyrar ett rum innan man kan spåra dess källa” om du vill läsa mer.

Bilen ska säljas, du vill tjäna en extra slant. Vad gör du? De flesta spekulanterna tar för givet att bilen är rengjord och iordningsställd innan de kommer för en titt. Jag förmodar att du avsatt tid och energi på det innan, inte bara för att du älskar att tvätta , städa ur och fixa bilen, utan för att köparna ska tycka att just din bil är det absolut bästa exemplar de sett bland alla andra på marknaden, och därför villigt kommer betala maximalt för just din fina bil?

Varför ska du inte tänka likadant inför försäljningen av ditt hem som förmodligen betingar ett mycket högre pris än din bättre begagnade bil?

sovrum
Uppdrag 10, efter